Гръцкият референдум слиса ЕС

Гръцкият референдум слиса ЕС
Гръцкият премиер Папандреу изненада Европа с идеята си за референдум по международния спасителен пакет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия заяви, че не е била информирана официално от гръцкото правителство за плана му да проведе референдум за помощта в размер на 130 млрд. eвро.

„Гърците не са ни информирали официално за референдума“, заяви говорителка на Комисията, цитирана от „Ройтерс“.

„Докато нямаме например официално писмо или нещо подобно от гръцкия премиер, няма да коментираме“, добави тя.

От Елисейския дворец съобщиха, че френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят проблема в телефонен разговор.

Миналата седмица лидерите на страните от еврозоната се споразумяха за отпускане на втори пакет от помощ и опрощаване на 50% от дълга на Атина към частни банки.

Цената, която Гърция трябва да плати, е провеждането на драстични икономически реформи и съкращения. Последното не се харесва никак на обикновения грък, който вече няколко месеца поред е на улиците за масови протести, пропомня БГНЕС.

Освен че предложи референдум за пакета от помощи и за по-нататъшния икономически курс на страната, премиерът Георгиос Папандреу поиска и вот на доверие към правителството.

Междувременно гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас отхвърли призива на правителството за референдум и призова вместо това да се проведат предсрочни парламентарни избори, съобщи „Ройтерс“.

„Изборите са национална необходимост“, настоя консервативният лидер, след като се срещна с президента Каролос Папуляс. Призивът на министър-председателя Георгиос Папандреу излага на риск членството на страната в Европейския съюз, предупреди Самарас.

„Нова демокрация“ е твърдо решена да избягва всички подобни „опортюнистични експерименти“, подчерта още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »