Унгарският президент плагиатства от българин

Унгарският президент плагиатства от българин
Президентите на България и Унгария - Георги Първанов (дясно) и Пал Шмит (ляво). Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Унгарският президент Пал Шмит е обвинен в плагиатство от български автор.

Шмит опроверга медийна публикация, обвиняваща го, че е плагиатствал част от своята докторска теза за модерните олимпийски игри, съобщи „Ройтерс“.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той стана президент на страната през 2010 г., когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

Шмит е получил докторската си степен от Спортния университет в Будапеща през 1992 г., според неговата биография, качена на сайта на президентството.

Сайтът Hvg.hu съобщи във вторник, че част от тезате на Шмит, озаглавена „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри“, съвпада почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев, български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана.

Hvg.hu, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

В изявление пред националната осведомителна агенция МТИ от канцеларията на президента заявиха, че той „категорично отхвърля твърденията за плагиатство“.

Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания, се посочва още в президентското изявление.

Благодарение на спортната дипломация Шмит се издигна до заместник-председател на партията ФИДЕС, преди да бъде избран за президент.

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

#Пал Шмит #плагиатство #ФИДЕС #Будапеща #Николай Георгиев #Лозана #Унгария #Върховния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници