Протестиращи: Предложението за референдум за парка „Гези“ е незаконно

Протестиращи: Предложението за референдум за парка „Гези“ е незаконно
A A+ A++ A

Предложението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за референдум за бъдещето на парк „Гези“ в Истанбул, което предизвика протестите срещу правителството, не е нито законно, нито желателно, заяви представител на протестиращите.

„Вече има съдебно решение, което налага спирането на преустройството на парк „Гези“. При тези условия не е законно да се планира референдум за решаване на съдбата на парка“, заяви Тайфун Караман от основната организация „Солидарност „Таксим“, координираща протестиращите в Турция.

Той подчерта, че „не са изпълнени условията“ за провеждането на такъв референдум, тъй като турското право предвижда прибягване до референдум само в рамките на конституционни реформи. Караман, който е председател и на Камарата на урбанистите в Истанбул, заяви още, че е против самия принцип на референдума.

„Организира ли се референдум за това дали трябва да лекуваме, или не пациент, болен от рак?“, попита той реторично, уточнявайки, че „Солидарност „Таксим“", която обединява 116 асоциации, организиращи протеста, ще проведе заседание тази сутрин, за да представи обща официална позиция по предложението на Ердоган.

Премиерът опита вчера да сложи край на протестите срещу правителството в последните две седмици, като предложи референдум по проекта за преустройство на площад „Таксим“ и изсичането на 600-те дървета в парк „Гези“.

#Турция Таксим #протести #парк Гези

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »