Пламна завод на „Оргахим“ в Русе

Пламна завод на „Оргахим“ в Русе
В гасенето на огъня са се включили 30 пожарникари, като са били извикани в готовност и служителите в почивка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожар пламна тази нощ в цех за алкидни смоли в русенския химически завод „Оргахим“.

За щастие няма пострадали сред работещите, тъй като шестимата души – четирима апаратчици и двама лаборанти, са били евакуирани навреме, съобщи БГНЕС.

Опасност за населението няма, увериха от свиканите незабавно кризисни щабове на областта и общината.

Сигналът за пожара е бил подаден в 21.03 ч. на тел. 112. Веднага на мястото са се отзовали екипи на полицията и пожарната, които са осигурили „зелени“ коридори за Спешна помощ при нужда.

За минути на мястото на пожара са дошли областният управител на Русе Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов, директорът на ОД на МВР комисар Светослав Първанов.

Освен гъстия дим и пламъците в района на завода е имало няколко вторични взрива и частично обгазяване на града.

В гасенето на огъня са се включили 30 пожарникари, като са били извикани в готовност и служителите в почивка.

По думите на ръководителя на операцията комисар Димитър Павлов, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението“, е имало готовност от съседните области да изпратят допълнителни екипи.

Екоинспекторите от РИОСВ правят на всеки час замервания за опасни вещества във въздуха.

Според Стефко Бурджиев по предварителни данни пожарът е възникнал в резултат на прегряване на топлоносителя, с който се подгряват реакторите.

„Вероятно е имало разлети разтворители, тук става въпрос за терпентин, за ксилол, за растителни масла, които имат много по-ниска планова температура, отколкото на топлоносителя, и оттам е станал пожар. Има концентрирани големи количества разтворители и непрекъснато горят“, обясни Бурджиев.

Предстоят следствени действия за установяване причините за пожара.

Русенското дружество „Оргахим“ произвежда специализирани химикали и покрития, бои, мазилки, лакове и смоли. То е и единственият производител на фталов и малеинов анхидрид в страната.

#Спешна помощ #РИОСВ #Димитър Павлов #комисар Светослав Първанов #кмет #Пламен Стоилов #Русе #областен управител #Стефко Бурджиев #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай