WWF: Бетонирането на р. Луда Камчия ще доведе до наводнения

WWF: Бетонирането на р. Луда Камчия ще доведе до наводнения
Проектът за бетонна стена на река Луда Камчия е пресен пример за неправилна, остаряла и най-вече опасна практика за изграждане на речни диги у нас.
A A+ A++ A

Бетонирането на река Луда Камчия е предпоставка за наводнения, предупреди международната природозащитна организация WWF.

Проектът за бетонна стена на река Луда Камчия е пресен пример за неправилна, остаряла и най-вече опасна практика за изграждане на речни диги у нас, която не само не предпазва от наводнения, а дори е предпоставка за тях.

Според организацията, ако оспорената шестметрова стена все пак бъде изградена на реката, която минава през село Дъбовица в община Сунгурларе, това освен че ще доведе до изсичането на много гори по поречието на реката и до унищожаване на ценни местообитания за животните, няма да осигури адекватна защита на местното население от наводнения.

Същата теза изрази дори и главният проектант Николай Лисев, след като отиде на място в селото и се срещна с протестиращите граждани.

Урбанизацията на крайречните райони и строителство на неправилно оразмерени диги принципно са сред предпоставките, които многократно повишават опасността от наводнения, заявяват природозащитниците, като припомнят, че повечето диги в България са построени в средата на миналия век така, че изкуствено да ограничават реките и да намаляват тяхната проводимост при високи води.

#Луда Камчия #WWF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"