Инвестиции в България: Тук съм съгласен с министъра на икономиката

Инвестиции в България: Тук съм съгласен с министъра на икономиката
A A+ A++ A

Краткият ми коментар днес щеше да е за обидното отношение на премиера Бойко Борисов към археолозите, правещи разкопки по маршрута на магистрала „Струма“, което може би е резултат от вълненията покрай ремито му с десетгодишната световна вицешампионка по шах по-рано същия ден.

Но в конректния случай е толкова очевидно, че поведението на Борисов е възмутително, че коментарът е излишен. Така реших да се насоча към нещо положително и да се присъединя към държавните институции, отговарящи за инвестиционната политика, по отношение на признанията на важни инвестиционни успехи в България. И призовавам читателите ни от България и света да се присъединят към мен.

„В България и най-смелите бизнес планове могат да бъдат реализирани.“ Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции - "Инвеститор на годината 2011“.

„Хюлет-Пакард“ (или HP България), „Луфтханза Техник“, ЕВН, „Амер Спортс“ и „Асарел Медет“ напълно заслужено станаха Инвеститори на годината за 2011 г. с наистина „здравословни“ инвестиции в услуги, производства и енергийни проекти с висока добавена стойност и Българската агенция за инвестиции е свършила добра работа с отличаването им.

Още по-похвално е, че наградените проекти на ЕВН, „Амер Спортс“ и „Асарел Медет“ са в регионите на страната, извън София, които обикновено биват щастливо и незнайно защо с чиста съвест занемарявани от централната власт. (Последните две са дори още по-ценни, защото са в малки градове – Чепеларе и Панагюрище.)

Трайков е прав – България има потенциала да бъде поле за успеха на смели инвестиции. Остава обаче големият проблем – че й трябват много повече такива! А награждаването на тези пет инвеститора дойде на фона на данните за спад на преките чуждестранни инвестиции през 2011 г., които достигнаха едва 700 млн. евро!

Така че – независимо колко смислени са обясненията на българското правителство за това развитие (връщане на вътрешнофирмени заеми, глобални икономически процеси), очевидно е, че българската държава – а и българското общество като цяло – трябва да засили десетократно усилията си за създаване на по-добра бизнес среда и за популяризирането на България по света! Защото очевидно могат да се постигат големи инвестиционни успехи и в България.

Тази статия на АНГЛИЙСКИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"