Франция призова Турция да ограничи насилието

Франция призова Турция да ограничи насилието
Толерантност към онези, които искат размирици, вече няма да има, предупреди премиерът Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За пръв път Франция излезе с критики срещу намесата на полицията на площад „Таксим“, започнала във вторник рано сутринта и продължила през целия ден, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от агенция „Фокус“.

Париж призова турското правителство да бъде „сдържано“ и да „ограничи насилието“.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс участва в сутрешния блок на един телевизионен канал и отговори на зададените му въпроси относно Турция. Фабиюс още веднъж призова турското правителство да тушира напрежението и да действа „съразмерно“.

Шефът на френската дипломация използва израза „Необходимо е обстановката да бъде успокоена по един демократичен начин“.

Фабиюс сподели, че вместо да успокоява обстановката, турското правителство създава впечатление, че играе за нейното „загниване и хронифициране“, и обобщи: „При демокрациите е нужен диалог“.

Междувременно председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу призова президента на Турция Абдуллах Гюл спешно да свика „лидерска среща на върха“.

Лидерът на НРП нарече премиера Ердоган „главния провокатор“. В реч пред парламентарната група на партията вчера Кълъчдароглу обвини премиера, че предизвиква народа и го нарече „провокатор № 1“. Той го обвини и в лъжа заради твърденията на Ердоган, че протестиращите са пили алкохол в джамия - лично мюезинът на джамията отрекъл да се е случвало нещо такова.

#Франция #Лоран Фабиюс #Турция #Таксим #насилие #Кемал Кълъчдароглу #Абдуллах Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"