Родословното дърво на Дилма Русеф вече и в София

Родословното дърво на Дилма Русеф вече и в София
Част от родословното дърво на българския род на Дилма Русеф.
A A+ A++ A

На 12 януари Държавна агенция „Архиви“ ще представи в София изложбата „Българските корени на Дилма Русеф“.

Тя показва 105 културни ценности – документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, от който произхожда Петър Русев, бащата на настоящия президент на Бразилия.

Събитието е под патронажа на кмета на Община Габрово и с участието на Община Габрово, Държавна агенция „Архиви“, Централния държавен архив, Регионалния исторически музей – Габрово, Държавния архив – Габрово, Държавния военноисторически архив – Велико Търново.

Изложбата, която бе открита през есента в Габрово – родния град на Дилма Русев, показва 105 културни ценности – документи, снимки и портрети за историята на рода Русев, съхранявани в РИМ – Габрово, ЦДА, ДА – Габрово, ДВИА – Велико Търново, фамилиите Ковачеви, Каменови, Колеви, Христови, Корнажеви, и от личния архив на българския дипломат Румен Стоянов.

От рода Русев са израснали редица обществени и държавни дейци не само в България, но и по света: един президент на Бразилия – Дилма Русеф, един министър на България – генерал Руси Русев, един кмет на Габрово – Христо Русев, заместник-кметове, първата жена кмет в България след 9 септември 1944 година – Петрана Атанасова-Русева (Стефанова по мъж).

Проучени са десет поколения от рода Русев с 598 човека. Най-многочислена е фамилията на Иван Стоянов – 72 семейства (228 души), следва фамилията на Руси Стоянов – 59 семейства (166 души), а най-малочислена е тази на Петър Стоянов – 46 семейства (130 души). Членовете на рода Русев са разпръснати в редица селища на България – София, Перник, Сопот, Павликени, Ловеч, Омуртаг, Севлиево, Елена и др., както и като емигранти по света. Трайно се заселват и живеят във Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Бразилия.

Интересен е и фактът, че представителите на рода, в началото заможни занаятчии и търговци, впоследствие затварят своите дюкяни и стават чиновници. Нито един от рода не се изкачва на пиедестала на крупен предприемач в България, изключение прави само Петър Русев, емигрирал в Бразилия – Белу Оризонте, и станал известен там като фабриканта от Габрово.

Над 39% от рода са работници във фабрики и строителни фирми. Представителите на рода са с основно, средно и висше образование – само 20 души са били неграмотни, и то от най-старите поколения, предимно жени. Осемдесет и шест души от фамилия Русев членуват до 9 септември 1944 година в политически партии; след този период 52-ма са членове на БКП, от тях осем са активни борци против фашизма.

В изложбата е включено и копие на над 3-метрово родословно дърво на рода Русев, подарено на бразилския президент, което започва от 1730 година и стига до ХХІ век, според специалистите по-старо от историята на САЩ. Новост са 9 табла със снимки, отразяващи посещението на Дилма Русеф в Габрово на 6 октомври 2011 година. На 2 табла са показани и българо-бразилските отношения през последните години с проекта за енергийна ефективност между АМК, Техническия университет – Габрово, и бразилския център SENAI.

#Дилма Русеф #президент на Бразилия #София #Габрово #Петър Русев #изложба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"