HP, ЕВН, „Луфтханза Техник“ са инвеститори на годината

HP, ЕВН, „Луфтханза Техник“ са инвеститори на годината
За шеста поредна година Българската агенция за инвестиции (БАИ), съвместно с „Икономедиа“, отличи компаниите, които са направили най-големите, най-устойчивите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 г. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

„Хюлет Пакард“ е Инвеститор на годината в категорията за брой на създадените работни места с висока добавена стойност.

За шеста поредна година Българската агенция за инвестиции (БАИ), съвместно с „Икономедиа“, отличи компаниите, които са направили най-големите, най-устойчивите и най-ефективните инвестиции в България през 2011 г., съобщи „Капитал“.

Призовете са общо в 5 категории. Първата категория е за вложения в активи на големи фирми. В нея победител е „Луфтханза Техник София“, която миналата година е инвестирала 25.5 млн. лв.

„Луфтханза Техник София“ (Lufthansa Technik Sofia), която е специализирана в основен ремонт на въздухоплавателни средства в Европа, победи останалите си седем конкуренти за отличието.

Призьор във втората категория „Вложения в активи на малки и средни фирми“ е „Амер Спортс България“ с инвестиция от 7.7 млн. лв. в завода си за ски в Чепеларе.

Компанията е един от най-големите производители на спортни стоки и екипировка в света, като някои от най-известните й търговските марки са Atomic, Salomon, Wilson и др.

В категорията „Работни места с висока добавена стойност“ Инвеститор на годината е „Хюлет Пакард България“ с новооткритите 1150 работни места през 2011 г.

Сред всички 4 кандидати „Хюлет Пакард“ (Hewlett-Packard) се налага като категоричен победител заради проекта си за разширяване на дейността на Центъра за отдалечени услуги на HP в България (HP Global Delivery Center Bulgaria – HP GDC), който стартира в края на 2010 г.

Работещите в компанията са млади и високообразовани хора, които получават и високи заплати.

През ноември 2011 г. средното брутно възнаграждение на служител, нает в HP GDC, е над 2400 лв., а средният осигурителен доход – 1942 лв.

Победител в категорията „Зелена инвестиция“ е „Асарел Медет" за вложените 140 млн. лв. в два иновативни проекта.

Първият е за изграждането на нова циклично-поточна технология за транспорт, в която са вложени над 100 млн. лв., а вторият – производството на катодна мед с най-висока степен на чистота от 99.999% чрез нова инсталация за екстракция и електролиза на мед – проект, свързан с вложения за около 40 млн. лв.

Последната категория е „Иновации“, а в нея отличието грабва „ЕВН България“ за инвестиция в размер на 69.8 млн. лв.

„ЕВН България“ преборва останалите 5 кандидати за приза, благодарение на построяване на нова когенерационна централа на площадката на ТЕЦ „Пловдив Север“, която е иновативна не само за България, но и на Балканите.

„Имаше голямо разнообразие на инвестиционни проекти и при това почти във всички сектори. Това показва, че дори и в трудната 2011 г. фирмите не са се отказали от инвестициите си в България“, коментира за Capital.bg Борислав Стефанов, изпълнителен директор на БАИ.

В конкурса са участвали близо 30 компании, като някои от тях са кандидатствали със свои проекти в няколко категории. Инвеститорите са оценявани от 7-членно жури.

#ЕВН #EVN #Българска агенция за инвестиции #БАИ #HP #инвеститор на годината

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"