НАТО няма да се меси в Сирия

НАТО няма да се меси в Сирия
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на посещението си в Либия, на пресконференция в хотел „Риксос“ в Триполи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След като прекрати мисията си в Либия, НАТО обяви, че няма никакво намерение да се намесва в Сирия – друга страна, обхваната от вълненията на т.нар. Арабска пролет.

След Тунис, Египет, Либия и Йемен, Сирия е една от държавите, разтърсени най-силно от граждански вълнения през последните няколко месеца.

По данни на ООН над 2900 души са убити в резултат на насилствените опити на властта да потуши протестите срещу режима на президента Башар ал-Асад.

По време на визита в либийската столица Триполи по повод края на продължилата седем месеца мисия на Алианса в Либия, Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ясно заяви, че Пактът ще се въздържи от военна намеса в Сирия.

„НАТО няма никакво намерение да се намесва. Изцяло мога да изключа тази възможност“, каза Расмусен пред репортери, предаде „Ал Джазира“.

Расмусен осъди смъртоносните репресии на сирийския президент Башар ал-Асад спрямо протестното движение и призова правителството да посрещне „легитимните искания“ на сирийския народ.

„Това, което се случи в Либия, дава ясен сигнал. Волята на народа не може да се пренебрегва“, допълни той.

Междувременно Лигата на арабските държави публикува пътна карта за прекратяване насилието в Сирия.

Арабската лига призовава за оттегляне на танковете от улиците на Сирия и преговори в Кайро между правителството на Башар ал-Асад и опонентитте му, предаде „АФП“, цитирайки ръководителя на лигата Набил ал-Араби.

Силите на НАТО проведоха операция „Обединен защитник“ от март 2011 г. с мандат на Съвета за сигурност на ООН (при чието гласуване Китай и Русия се въздържаха), предвиждащ използване на военна авиация за защита на цивилни. Оттогава натовските самолети редовно бомбардираха цели на режима на Кадафи.

От началото на операцията през март самолети на Алианса са поразили близо 6000 цели в Либия.

На 23 октомври бунтовническият Временен национален съвет официално обяви освобождението на Либия от диктатурата на Кадафи, след като самият диктатор бе заловен и убит три дни преди това, а бе погребан на 25 октомври на тайно място в пустинята.

#Либия #Сирия #НАТО #Андерс Фог Расмусен #генерален секретар на НАТО #Башар ал-Асад #въздушни удари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »