Асен Личев: Без опасност от преливане за язовирите "Искър", "Пчелина" и каскада "Арда"

Асен Личев: Без опасност от преливане за язовирите "Искър", "Пчелина" и каскада "Арда"
Най-пълният язовир в страната в момента е язовир „Пчелина”, намиращ се на река Струма, който е пълен на 100 %, но за него е характерно, че винаги е пълен и прелива. Снимка: ribolovenatlas.com
A A+ A++ A

 

Няма опасност от преливане на язовирите „Искър”, „Пчелина” и язовирите от каскада „Арда”, заяви пред „Фокус“ шефът на дирекция „Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите, Асен Личев.

Язовир „Искър” е пълен на 88 %, бент „Панчарево” – на 79 % и язовир „Бели Искър” – на 83 %.

Най-пълният язовир в страната в момента е язовир „Пчелина”, намиращ се на река Струма, който е пълен на 100 %, но за него е характерно, че винаги е пълен и прелива.

В рамките на 90 % са пълни язовирите от енергийната каскада „Арда”.

За да не се получат извънредни явления, поискахме от колеги от НИМХ да развият прогнози за очаквания приток към язовирите от каскада „Арда” и там няма нищо обезпокоително. Опасност от преливане на посочените язовири няма”, каза Личев.

Винаги остава опасността от така наречените малки язовири, които са 2600 на брой и на практика все още нямат ясно конституиран собственик и отговорник за тяхната експлоатация и наблюдение.

В края на март министърът на околната среда и водите е издал методика за определяне на свободните обеми в малките язовири.

Всички кметове са запознати с методиката, но единственият начин те да се задействат е чрез предупредителни писма от директорите на басейните.

#язовир #преливане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »