Убитият журналист в Сирия е французин

Убитият журналист в Сирия е французин
Жил Жакие е първият западен журналист, убит в Сирия от началото на бунта срещу режима на 15 март. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Убитият в сирийския град Хомс журналист е французин и се казва Жил Жакие, репортер на държавната телевизия Франс 2, съобщи самата телевизия.

Според фотограф на АФП, който се намирал на мястото на инцидента, снаряд е паднал върху група журналисти, които правели репортаж в града – една от горещите точки на бунта срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Жил Жакие бил репортер във Франс 2 от 1999 г. Той е отразявал войните в Ирак, в Афганистан, в Косово и в Израел. Правил е многобройни репортажи за предаването „Специален пратеник“.

Той започва работа в държавната телевизия Франс 3 в редакцията в Лил, Северна Франция, през 1991 г., след което преминава в националната редакция през 1994 г.

През 2003 г. Жакие получава наградата „Албер Лондр“ заедно с Бертран Кок, друг репортер от Франс 2, за репортаж по време на втората Интифада и операцията „Отбранителен щит“, проведена от израелската армия през април 2002 г.

Жил Жакие е първият западен журналист, убит в Сирия от началото на бунта срещу режима на 15 март.

Групата журналисти се намирала в Хомс на визита, разрешена от сирийския режим, който ограничава придвижването на чуждестранните медии в Сирия.

Много журналисти от групата са ранени, но броят им не се уточнява. Единият от тях е белгийски журналист, който бил ранен в окото, уточнява фотографът на АФП.

#Жил Жакие #Сирия #Хомс #журналист #Башар ал Асад #Ирак #Афганистан #Косово #Израел #Лил #Северна Франция #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници