Илияна Йотова: Време е за общи правила за използването на СРС

Илияна Йотова: Време е за общи правила за използването на СРС
„Контролът трябва да се осъществява от независими структури в държавите-членки, с права за обмен на информация по между си, т.е създаване на „оперативна мрежа“ за ефективна борба с трансграничната престъпност“, добави Йотова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Илияна Йотова призова Европейската комисия в лицето на комисаря по вътрешните въпроси Сесилия Малмстрьом да предложи общи законодателни правила за използването на специалните разузнавателни средства по време на дискусия в пленарната зала на Европарламента, съобщава „Фокус“.

Според зам.-председателят на комисия „Антимафия“, така „ще се избегнат рисковете от незаконната им употреба, като скандалът в България, в който предишното правителство незаконно подслушва журналисти, политици и бизнесмени, с цел изнудване и рекет“.

Темата продължава да бъде една от най-дискутираните, свързани със страната ни в Европа.

Контролът трябва да се осъществява от независими структури в държавите-членки, с права за обмен на информация по между си, т.е създаване на „оперативна мрежа“ за ефективна борба с трансграничната престъпност“, добави Йотова.

Междувременно, Европейският парламент прие с огромно мнозинство междинния доклад за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари, съобщават още от кабинета на евродепутата Йотова.

Документът е първа стъпка към хармонизиране на европейското законодателство по отношение на злоупотребите в особено големи размери, които всяка година нанасят приблизително 120 млрд. евро годишна загуба за европейския бюджет, равняваща се на 1 % от БВП на ЕС.

Докладът посочва необходимостта от законодателство в ЕС, което да гарантира взаимното признаване на съществуващите инструменти за борба с престъпността като изпълнимостта на осъдителните присъди и на заповедите за отнемане на имущество на територията на държави-членки, различни от държавата-членка, в която те са били издадени.

Процедура ще бъде улеснена чрез създаването на Европейска прокуратура, като мерките предвиждат още изготвянето на европейски списък на престъпните организации, подобен на списъка с организациите, считани за терористични.

България не е директно назована, но въпреки това, документът препоръчва сериозни действия по отношение на купуването на гласове, като предлага държавите членки да бъдат санкциониране заради такава дейност.

„Докладът е много добра предпоставка за ново законодателство на ЕК, политически отговор на актуалните предизвикателства за противодействие и борба с организираната престъпност“, заяви Йотова по време на дебатите преди приемането на документа в пленарна зала в Страсбург, заместник-председател на специалната комисия по организирана престъпност, корупция и пране на пари.

Според нея, въпреки обещаващото начало, по доклада има още работа.

Струва ми се, че има какво да бъде допълнено по един от съществените въпроси - противодействието на корупцията по висшите етажи на властта и по-точно какви механизми да се прилагат когато организираната престъпност е обвързана с държавата, когато престъпните фирми умело работят с обществени поръчки, покровителствани от политически чадър“, коментира още Йотова.

#Илияна Йотова #СРС #Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"