Германски съд може да отхвърли плана на ЕЦБ за държавните облигации

Германски съд може да отхвърли плана на ЕЦБ за държавните облигации
Решението на съда може да повлияе на работата на Германската централна банка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германски съд може да отхвърли плана на ЕЦБ за държавните облигации, предаде Би Би Си.

Мярката, която предложи Европейската централна банка, за да спаси еврото, ще бъде поставено на изпитание пред германския конституционен съд.

Във вторник  и сряда германският Конституционен съд  заседава по жалбата на 37 000 германски граждани относно плана на Европейската централна  банка да се намеси на пазара на испанските и италианските дългови облигации миналата година, който спря излизането на испанската дългова криза извън контрол миналия юли и намали рисковете от разпадане на еврозоната.

Решението на съда може да бъде взето след няколко седмици. Институцията няма правомощията да принуди ЕЦБ да промени политиката си, но може да издаде ултиматум спрямо Германската централна банка. Той ще забранява на банката да участва в по-нататъшни подобни стъпки на ЕЦБ.

Ангажиментът на ЕЦБ да изкупува безлимитно държавни облигации на страните от еврозоната, когато те изпаднат в сериозни затруднения, забави тежката криза в региона. Въпреки че не се наложи да бъде задействан, след неговото обявяване миналата година доверието на пазарите се върна, а лихвите по държавните дългове спаднаха обратно до предишните си нива.

Проблемът е обаче, че евентуалното отхвърляне на програмата от германския съд ще разпали отново паниката на пазарите.

Очаква се гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман да заяви пред магистратите, че политиката на ЕЦБ нарушава германската конституция.

Според него това е така, тъй като тя не поставя граници на разходите, които страната би била длъжна да направи, и дефакто се превръща в задна вратичка за отпускане на заеми на правителствата на други държави.

#ЕЦБ #Йенс Вайдман #облигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »