Прокуратурата отказа да образува дело за “ПР-ките на Мирослав Найденов”

Прокуратурата отказа да образува дело за “ПР-ките на Мирослав Найденов”
Мирослав Найденов не бе открит за коментар по случая с бившите му пиарки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело срещу ПР-ките на Мирослав Найденов, съобщава сайтът „Съдебни репортажи“.

Проверката срещу бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова е приключена с отказ от образуване на досъдебно производство непосредствено след като бившият земеделски министър стана защитен свидетел по делото за незаконното подслушване в МВР.

Скандалът избухна миналия август, когато стана ясно, че фирмата им „Кей Ем Ком“ печели обществена поръчка за създаване на „Фейсбук“ и „Туитър“ профили на Програмата за развитие на селските райони на стойност 50 хил. лв.

Фирмата на 25-годишната Кристина Спасова и колежката й, която е една година по-малка, е учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните.

Разследване на вестник „Сега“ показа, че през април и юли Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 хиляди лева. На 15 юни 2012 г. „Кей ем ком“ сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода „Био ем ди“ срещу 390 000 лв. Като съдружник в „Био ем ди“ Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество „Био ем ди-1“.

В капитала на „Био ем ди-1“ са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и крупен договор за аренда на земя с Община Берковица. Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съратничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв., пише в. „Сега“.

На официалното запитване на „Съдебни репортажи“ относно съдбата на проверката говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова отговори, че не може да даде информация по казуса, без да обясни на какво се дължи информационното затъмнение.

Временният ръководител на Софийска градска прокуратура Евгени Диков пък заяви, че не знае нищо около проверката, тъй като по времето, в което е започнала, е бил прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Мирослав Найденов не бе открит за коментар.

#Евгени Диков #СГП #Румяна Арнаудова #Лора Димитрова #Кристина Спасова #Агенцията по безопасност на храните #Мирослав Найденов #Банкя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"