ДКЕВР не обещава, че токът няма да поскъпва

ДКЕВР не обещава, че токът няма да поскъпва
Не бих могла да се ангажирам с това, че цената ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде, обяви шефът на регулатора Анжела Тонева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР Анжела Тонева не може да обещае, че електроенергията няма да поскъпва, съобщи БНР.

На първото заседание на енергийния регулатор в новия му състав Тонева припомни, че ДКЕВР е независима структура от изпълнителната власт.

„Ние ще оценим наистина всички обстоятелства и факти и не бих могла да се ангажирам с това, че цената ще бъде такава, каквато счита правителството, че трябва да бъде“, подчерта Тонева.

„Комисията ще отстоява своята независимост, но ще съобразява енергийната, социалната политика и всяка политика, която има отношение към работата на пазара на електрическа енергия“, каза още председателят на ДКЕВР.

Еленко Божков, който ще отговаря за ценообразуването и пазарите на електрическа енергия, обясни, че се прави всичко възможно за запазване на цената на тока и стимулиране износа на електричество.

„Ситуацията сега далеч не е розова. Установихме, че ние изнасяме около 100-150 мегавата и някои транзитни около 250 мегавата, което е довело до износ на електрическа енергия от 1,5 милиарда киловатчаса за първите пет месеца на годината“, посочи Божков.

По думите му в добри години, каквато е била 2011 г., България е изнесла 10 милиарда киловатчаса.

„Сега за петте месеца имаме само 1,5 милиарда киловатчаса. Значи правим разчетите и работим така, че да можем да дадем възможност за износ от страната на 5 милиарда киловатчаса“, обясни той.

#Анжела Тонева #ДКЕВР #Еленко Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници