Военният министър не си познава закона

Военният министър не си познава закона
Аню Ангелов тотално се оплете в обясненията си за мандата на началника на отбраната, като показа некомпетентност по отношение на закона в собствения му ресор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Аню Ангелов тотално се оплете в обясненията си за мандата на военен номер едно – началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

На два пъти вече министърът обясни, че Симеонов има мандат до 1 юли 2012 година и този мандат не може да бъде удължен.

Ангелов се облегна на Закона за отбраната и въоръжените сили. Проверка обаче показа, че същият закон позволява този мандат да се удължи с още две години, съобщи БГНЕС.

„Що се касае за началника на отбраната ген. Симеонов, той има мандат съгласно Закона за отбраната до 1 юли 2012 година. Още не съм взел решение по отношение за бъдещи кандидатури за този пост“, заяви Ангелов миналата седмица.

Той беше категоричен, че няма законова възможност да бъде удължен мандатът на Симеонов.

Точно обратното обаче е записано в сега действащия Закон за отбраната и въоръжените сили.

В преходните му и заключителни разпоредби, в параграф 143, пише: „Завареният към датата на влизане в сила на този закон началник на отбраната изпълнява правомощията си за срока, предвиден по отменения чл. 82, ал. 1.“

Чл. 82, ал. 1 от своя страна гласи: „Началникът на отбраната се назначава от Президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок три години. Този срок може да бъде продължен до две години“.

Въпросният член 82 е отменен на 26 февруари 2010 г. и отмяната е публикувана в Държавен вестник. Той обаче остава в сила по този казус, защото в сегашния закон изрично е посочено, че това ще се отнася за случаи, при които няма заварено положение.

При генерал Симеонов обаче има такова заварено положение, защото законът е променен в неговия мандат. Занапред обаче мандатът на военен номер едно става 4 години.

Всъщност това е един от може би най-променяните закони у нас, коментира БГНЕС.

Нормите в него се изменят средно на всеки три месеца. От обнародването си в бр. 35 на Държавен вестник от 12 май 2009 г. Законът за отбраната и въоръжените сили е изменян точно 12 пъти.

Само през 2009 г. е изменян 4 пъти, като първото изменение е малко след като ГЕРБ стъпи на власт и е обнародвано в Държавен вестник още на 15 септември 2009 г.

4 пъти законът е изменян и през следващата 2010 година, толкова са измененията му и през миналата 2011 г.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #ген. Симеон Симеонов #началник на отбраната #Държавен вестник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »