Венецуела е на ръба на хиперинфлацията

Венецуела е на ръба на хиперинфлацията
Президентът на Венецуела Николас Мадуро
A A+ A++ A

Венецеула се оказа на ръба на хиперинфлацията, след като цените на основните хранителни продукти в страната скочиха рекордно през май, пише The Financial Times. През май т.г. цените са се повишили с 6,1% в сравнение с 1,6% за същия месец на 2012 г. В резултат общата инфлация за първите пет месеца на 2013 г. е 19,4%, което е почти равно на общата инфлация за цялата 2012 г., която е била 20,1%.

Високото ниво на инфлацията породи у аналитиците на Goldman Sachs опасения за това, че Венецуела е на границата на хиперинфлацията. Въпреки че официално определение за хиперинфлация не съществува, експертите на банката я определят като повишение на цените с над 40% на годишна основа с отчитане на сезонните колебания.

В същото време икономиката на страната забави значително развитието си. За първото тримесечие на 2013 г. ръстът е едва 0,7% в сравнение с 5,9% за същия период на миналата година. Много аналитици подозират, че страната вече може би е изпаднала в рецесия.

Венецуела е в лошо икономическо състояние, което се засили след смъртта на президента Уго Чавес на 5 март тази година. Предсрочните президентски избори бяха спечелени от посочения от него наследник - Николас Мадуро, с крехка преднина от около 1%. Съперникът му - представителят на опозицията Енрике Каприлес, отказа да признае изборните резултати.

#Венецуела #хиперинфлация #президент #цени #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"