НИМ: Селището в Акра е от времето на Троянската война

НИМ: Селището в Акра е от времето на Троянската война
Централната бойна кула в крепостта Акра. Снимка: Тодор Димитров, НИМ
A A+ A++ A

Археолозите от експедицията на Националния исторически музей (НИМ), ръководена от доц. Иван Христов, установиха, че селището, което те откриха в крепостта Акра на едноименния нос край град Черноморец, е с около 1500 години по-старо. Досега се смяташе, че крепостта е съществувала между 491 и 586 г., но разкопките показват, че селището е възникнало малко след Троянската война, съобщиха от Националния исторически музей.

Подводните археологически работи започнаха едва преди три дни, но вече са открити много керамични съдове от античен гръцки и римски произход. Археолозите все още не са наясно дали става дума за пристанищен басейн или за потънал в морето крайбрежен квартал. Това ще стане ясно в края на експедицията.

Продължават и реставрационните работи по програмата „Виа Понтика“ на крепостната стена и трите й бойни кули, която има за цел да превърне археологическите обекти в атракции на културно историческия туризъм. Почти напълно завършена е централната бойна кула. Усилията сега са насочени към уникалната бойна кула, издигната в морето и охранявала входа на пристанището.

#археология #НИМ #Акра #крепост #Троянската война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"