МВФ: Фалитът на Кипър е предотвратен

МВФ: Фалитът на Кипър е предотвратен
Островната държава се споразумя с ЕС И МВФ през март да получи спасителен заем в размер на 10 милиарда евро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фалитът на Кипър е предотвратен, заяви в интервю за в. "Филелефтерос" ръководителят на мисията на Международния валутен фонд в състава на тройката международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) на островната държава Деля Вълкулеску, предаде БТА.

Деля Вълкулеску смята, че болезненият фалит и евентуалното излизане на Кипър от еврозоната са били предотвратени с помощта на международната общност и чрез задействаната от нея програма за оздравяване на кипърската икономика.

Експертът обясни и причините за кризата в Кипър.

"Публичният дълг на Кипър не е бил устойчив заради голямата му зависимост от банковия сектор, който се е разраснал толкова много в сравнение с мащабите на икономиката на страната, че е станал уязвим", коментира тя.

Според ръководителката на мисията на фонда за Кипър стратегическото решаване на проблема с банките е създало предпоставки за по-нататъшен растеж на икономиката на острова.

Островната държава се споразумя с ЕС И МВФ през март да получи спасителен заем в размер на 10 милиарда евро.

На 4 юни международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър в чужда валута с една степен до B- от B, както и дългосрочния рейтинг в национална валута до CCC от B, запазвайки негативната перспектива и по двата, но извади страната от списъка за преразглеждане в посока на понижение.

#Кипър #фалит #банки #ЕС #МВФ #Европейска комисия #Европейска централна банка #заем #Fitch

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »