Как да се храним при подагра?

Как да се храним при подагра?
A A+ A++ A

Промяна в диетата ви може да подобри значително състоянието ви при всяко хронично заболяване. Подаграта не прави изключение и с подходяща храна можете да предотвратите над 40% от пристъпите на болестта.

Увеличете течностите, това е ключово за вашето здраве, независмо какво заболяване имате или сте напълно здрави. Когато обаче говорим за подагра, пиенето на над 2 литра течности на ден е задължително.

Избягвайте храните, богати на пурини. При разпада си пурините се превръщат в пикочна киселина, а това само ще влоши вашето заболяване. Месо, вътрешности, сардини, някои морски храни е добре да отбягвате. Можете да си позволявате все пак да приемате умерени количества месо или храни с не толкова богато съдържание на пурини, като боб и леща.

Избирайте нискомаслени млечни продукти – сирене, мляко, извара.

Избирайте внимателно плодовете си, има полезни и не толкова полезни плодове за подагра. Плодовете, богати на витамин С, по правило се отразяват благоприятно на заболяването. Според някои клинични проучвания черешите са изключително полезни за болни от подагра и дори могат да предотвратят пристъп или значително да редуцират симптомите му.

Внимавайте с въглехидратите, това е сигурен начин да не влошавате заболяването си. Подбирайте само полезните – пълнозърнеста паста, кафяв ориз, пълнозърнест хляб.

Пийте кафе само при нужда, високите дози кофеин също се отразяват негативно.

Набавяйте си достатъчно добри мазнини, те действат антиинфламаторно (противовъзпалително). Похапвайте по-често мазни риби, а на салатата си слагайте студено пресован зехтин. Ако смятате, че не можете да си ги набавяте с храната, то можете да приемате като хранителна добавка рибено масло.

Намалете алкохола, той е една от най-честите причини за влошаване на заболяването. Опитайте се да се ограничавате до питие, максимум две, когато имате повод да пиете.

Намалете месото, стремете се да се храните с немазно месо – пилешки гърди, риба, пуешко.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"