Дунав мост 2 ще свърже Лондон и Пекин

Дунав мост 2 ще свърже Лондон и Пекин
Този проект е реален шанс България да се превърне в първата европейска страна, през която ще минават товарите от Азия за Северна и Централна Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дунав мост 2 е липсващата част от паневропейския транспортен коридор №4, която на 14 юни ще свърже пътната и жп мрежата от Нюрнберг и Дрезден през Виена, Прага, Братислава и Будапеща до София, Солун и Истанбул, съобщава "24 часа".

“След 10-ина години обаче това трасе ще е част от най-дългата трансконтинентална скоростна железница в света, която ще свързва Пекин с Лондон”, казва Соня Мачорска от информационния офис на Дунав мост 2.

Това ще се случи, ако дотогава бъде изпълнен грандиозният проект на Китай и Турция за
скоростен влак през цяла Азия до Истанбул и Одрин.

Скоростните влакове между двата континента ще минават през жп тунел под Босфора, който се строи в момента.

Връзката им с коридор №4 ще стане възможна, след като България изпълни реконструкцията на жп линията Пловдив - Свиленград, която се довършва.

Трябва да бъде ремонтирана и жп линията София - Видин, което е предвидено за следващия програмен период и трябва да бъде изпълнен до 2020 г.

От Видин влаковете ще продължават към сърцето на Европа.

Този проект е реален шанс България да се превърне в първата европейска страна, през която ще минават товарите от Азия за Северна и Централна Европа по най-евтиния железен път, за доставката им до европейските пазари.

#Дунав мост 2 #България #Видин #Азия #Пловдив #Свиленград #проект #Лондон #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници