САЩ - Китай: стратегическо недоверие

САЩ - Китай: стратегическо недоверие
Луксозното частно ранчо "Сънилендс" в Южна Калифорния, в което ще се срещнат Барак Обама и Си Цзинпин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дойче Веле

Единият представлява първата по мощ икономика, другият - тази, която ще я бутне от върха. Да се намерят общи допирни точки между двете империи няма да е никак лесно - дори под покрива на калифорнийското ранчо на Обама.

Този път няма да има салюти, военни почести и официални банкети. Няма да я има и обичайната помпозност, предписана от дипломатическия протокол. Барак Обама и Си Цзинпин се срещат далеч от Вашингтон в луксозното частно ранчо "Сънилендс" в Южна Калифорния. Вратовръзките ще останат в куфарите. Един срещу друг ще се изправят лидерите на двете най-мощни в икономическо и търговско отношение нации в света, които, впрочем, са първенци и по замърсяване на околната среда.

САЩ са най-големият длъжник в света, а Китай е най-големият чуждестранен кредитор. Срещу Барак Обама ще седне Си Цзинпин - човекът, който ще определя съдбините на Китай поне още едно десетилетие. По всяка вероятност през това време Китай ще измести САЩ от първото място, превръщайки се в най-могъщата икономическа сила в света.

Смяна на глобалния лидер

Както се изрази бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън преди една година: "САЩ и Китай се опитват да сторят нещо безпрецедентно в историята. Те търсят нов отговор на стария въпрос: какво ще стане, когато една утвърдена сила се срещне с една сила в подем".

Търсенето на този нов отговор обаче е затруднено от съществуващото недоверие между двете страни. Политолози дори говорят за "стратегическо недоверие". Пекин предполага, че Вашингтон иска да попречи на китайския възход - или дори да го саботира, за да запази своята световна хегемония. Започнатата от Обама нова ориентация на американската политика към Азия и съответното прехвърляне на военни и дипломатически ресурси само подхранват това подозрение. Америка пък се опасява, че Китай иска да използва доминиращата си роля в Азия в ущърб на американските интереси.

Елизабет Економи, специалистка по проблемите на Китай в нюйоркския Съвет за външни отношения, е доста предпазлива в прогнозите си за възстановяването на доверието между САЩ и Китай: "Доверието между двете страни може да започне да се възстановява, ако двамата лидери намерят общ език и истински допирни точки", казва тя и подчертава, че тези допирни точки трябва да се търсят на базата на общи ценности и общи политически акценти.

Дълго време Китай са държеше предпазливо на световната политическа сцена. Още навремето архитектът на китайските реформи Дън Сяопин съветваше страната да прикрива истинските си възможности, изчаквайки най-подходящия момент за изява. След десетилетно догонване на "големите" в икономиката китайското ръководство сега явно смята, че този момент е настъпил.

Прагматично и неотклонно

Берлинският политолог Еберхард Зандшнайдер твърди, че държавите с икономическа мощ рано или късно се опитват да я трансформират в политическо влияние или военна сила. "В подобна ситуация те започват да изразяват глобални интереси, а това ги прави по-активни играчи и в международната политика. Трябва да свикнем с мисълта, че Китай стъпка по стъпка и с познатия ни вече прагматичен маниер ще се опитва да играе все по-активна роля в света", казва Зандшнайдер.

Според експерта е много важно САЩ и Китай да избягват всякакви недоразумения и конфликти. А това може да стане само ако Пекин и Вашингтон се опознаят по-добре и вникнат в дългосрочните цели на другата страна. В този контекст двудневната среща в Калифорния е добра инвестиция в бъдещето. Защото, както казва един експерт: "Китай и САЩ не могат да разрешат всички проблеми на света. Но нито един от големите проблеми не може да бъде решен без тяхно участие".

#САЩ #Китай #Среща на високо равнище #недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"