Никотинови лепенки срещу проблеми с паметта

Никотинови лепенки срещу проблеми с паметта
A A+ A++ A

Ново проучване показва, че никотиновите лепенки, които традиционно се използват за отказване на цигарите, могат да имат необичайно приложение – те противодействат на леката загуба на памет при възрастни пациенти.

Оказва се, че никотиновете лепенки могат да подобрят когнитивните функции, от които имаме нужда в ежедневието, съобщава главният изследовател д-р Паул Нюхаус, директор на Центъра по конгитивна медицина към Университа „Вандербилт“.

„Ако попитате пушачите, те ще ви отговорят, че се съсредоточават много повече, когато пушат“, казва Нюхаус. Авторът допълва и че никотинът не може да повлияе на хора, които могат да се съсредоточават без цигари.

В проучването са участвали 74 непушачи с когнитивни проблеми, разделени на две групи – контролна с плацебо лепенки и група, чиито членове били третирани с никотинови.

Участващите в този експеримент са били с леки когнитивни нарушения, които не пречат на нормалния им живот, но правят впечатление на близките им.

46% от третираните с никотинови лепенки са показали подобрение на когнитивното си състояние.  „Изглежда, че лепенките подобряват мозъчната функция и пациентите се съсредоточават по-лесно“, споделя изследователят.

Никотиновите лепенки не се препоръчват за дълга употреба. Ако някой мисли, че има нужда от тяхното въздействие, е препоръчително да се консултира с лекар.

Предстои по-мащабно проучване на действието на никотина при възрастни пациенти с леки паметови проблеми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"