Аун Сан Су Чи ще се кандидатира за президент

Аун Сан Су Чи ще се кандидатира за президент
Аун Сан Су Чи получава Нобелова награда за мир за 1991 като „бележит пример за силата на безсилните".
A A+ A++ A

Носителката на Нобелова награда за мир и лидер на опозицията в Мианма, Аун Сан Су Чи, оповести намерението си да се кандидатира за президент на изборите през 2015 г., предаде "Стандарт нюз".

Активистката за граждански права призова за промени в конституцията, която е написана от военни. Ако основният закон не бъде променен, тя не може да заеме държавния пост.

Според конституцията не се разрешава на никой, имащ съпруг (съпруга) или деца с чуждо гражданство, да бъде държавен глава.

„Аз искам да се кандидатирам за президент и съм напълно откровена с това. Ако се преструвам, че не желая да съм президент, няма да съм честна", каза дългогодишната активистка за демокрация пред делегатите на Световния икономически форум в столицата Найпидо.

Бившето военно правителство в страната бе оставило под арест Аунг Сан Су Чи в продължение на 15 години. Ако активистката успее да се кандидатира за президент, се очаква да спечели изборите.

67-годишната Аун Сан Су Чи напуска страната си  през 1960 г. и прекарва голяма част от живота си във Великобритания. Учи в Оксфорд философия, политика и икономика. Там се запознава с бъдещия си съпруг, от когото има 2 сина.

През 1988 г. се завръща в Мианмар, за да се грижи за болната си майка.

Тогава оглавява опозицията срещу военния режим, за което е поставена за продължителни периоди под домашен арест. Периодът съвпада с мащабни улични протести срещу военните, в които се включва активно.

Активистката организира демонстрации и обикаля страната, призовавайки за „мирна смяна на режима" и свободни избори. Протестите са смазани брутално. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта.

Аун Сан Су Чи получава Нобелова награда за мир за 1991 като „бележит пример за силата на безсилните".

#Мианма #Нобелова награда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"