МВнР излезе със съвети към българите, които търсят сезонна работа в ЕС

МВнР излезе със съвети към българите, които търсят сезонна работа в ЕС
A A+ A++ A

По повод началото на летния сезон – период, в който големи групи български граждани предприемат пътувания в чужбина с цел осигуряване на временната заетост в сезонна работа, МВнР напомня:

Българските граждани, възнамеряващи да пътуват за сезонна работа в страни – членки на ЕС, следва да знаят, че в редица от тях за извършването на трудова дейност е необходимо да притежават специално разрешение за работа и сключен трудов договор.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, внимателно да обмислят предложенията за такава работа, които получават, както и да се уверят в легитимността  на посредника и работодателя си. Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни договорки с нелегитимни „посредници“ условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина, се разминават драстично с действителността.

Всеки български гражданин, който реши да предприеме пътуване в чужбина с цел осигуряване на временната си заетост в сезонна работа, следва да е сигурен, че разполага с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече - за завръщането си в България.

Закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България.  Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи.

Повече информация за условията за сезонен труд в страни – членки на ЕС, можете да намерите в брошура на сайта на МВнР, рубрика „Ситуационен център“.

#Министерство на външните работи #сезонна работа #съвети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"