Борисов: Рекордни пари за здраве, БАН да си ги изкарат

A A+ A++ A

Бюджет 2012 дава рекордните 3,250 млрд. лв за здравеопазване, изтъкна премиерът Бойко Борисов по повод вече внесения за обсъждане проектобюджет за догодина.

„Ние заварихме огромни дългове по болниците, сега ги поизчистиха и ще се видят още по-осезателно парите, които влизат тази година в здравеопазването“, заяви премиерът по бТВ във вторник сутринта.

„В културата, особено в археологичния туризъм, ще бъдат разкривани невероятни красоти и исторически ценности, които цял свят трябва да ги види, след години това ще са и приходи за общините. Заделили сме половин милиард за кофинансиране“, добави той.

Според него на президентските и местните избори хората в България са разсъждавали „глобално“, защото са гласували доверие на бюджетната и икономическата политика на правителството.

Борисов отбеляза още, че 250 млн. повече се дават за пенсии тази година, като най-ниските пенсии ще се увеличат.

„Намалихме драстично парите за армията, за МВР, за ДАНС. През годините е крито всъщност, че има 620 млн. за МВР, отбраната, и те се скриват в бюджетите досега, защото те директно отиват в НОИ, понеже държавата заплаща за осигуровки“, обясни Борисов.

За протестите на Българската академия на науките, чийто бюджет отново ще бъде намален, Борисов каза, че финансирането на академията е същото за трета поредна година.

„Едно и също чувам – пари, пари, пари, всяка година едно и също. Направихме закон, подчинихме ги на НС, имат си управително тяло, ами в условията на криза и те нека да изкарват пари. Всеки иска пари, ами нека да направят нещо, с което да се докажат“, коментира Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »