Шотландия иска да се отдели от Великобритания

Шотландия иска да се отдели от Великобритания
Шотландският министър-председател Алекс Салмънд обяви, че иска да проведе референдум за независимостта на страната от Великобритания през есента на 2014 г. Снимка: abc.net.au
A A+ A++ A

Шотландският министър-председател Алекс Салмънд обяви, че иска да проведе референдум за независимостта на страната от Великобритания през есента на 2014 г.

Според него по този начин хората ще имат достатъчно време, за да вземат „обмислено“ решение за бъдещето на страната си в рамките на Обединеното кралство, предаде Би Би Си.

Преди дни британският премиер Дейвид Камерън коментира темата в телевизионно интервю, заявявайки, че силно подкрепя Великобритания и смята, че тя е едно от най-успешните партньорства в световната история.

„Ще бъде изключително тъжно, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, и ще направя всичко по силите си, за да окуража оставането й, защото смятам, че така ще е най-добре за икономиката и обществото на всички във Великобритания, включително Шотландия“, заяви Камерън.

Същевременно британското правителство обяви, че Шотландия няма право да провежда вот, който да не е санкциониран от Лондон.

Шотландският първи министър контрира, че до 2014 г. има време законовите пречки да бъдат преодолени.

#министър-председател #Алекс Салмънд #първи министър #премиер #Дейвид Камерън #Великобритания #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници