АФП: Новото правителство предприе мерки срещу бедността

АФП: Новото правителство предприе мерки срещу бедността
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източник: АФП, Превод: БГНЕС

Новото българско правителство, подкрепяно от социалистите, обяви серия от мерки, включително субсидии за сметките за отопление и вдигане на детски надбавки, за да помогне на нуждаещите се в най-бедната страна в Европейския съюз.

В знак на солидарност депутатите също замразиха своите заплати.

Министър-председателят Пламен Орешарски оглави правителството миналата седмица, след като масови протести доведоха до свалянето на предишния кабинет на ГЕРБ. Той заяви, че повече хора ще имат право на ваучери през следващата зима, за да платят растящите си сметки за електроенергия. Също така ще бъде увеличена и месечна надбавка за жени в отпуск по майчинство.

След встъпването си в длъжност Орешарски, безпартиен бивш финансов министър, обеща да тласне напред икономиката на страната, където около 22 на сто от населението живее под официалния праг на бедността и при безработица е близо 12 на сто.

Според последния доклад на Световната банка 61% от българските домакинства са енергийно бедни и едва 12% получават помощи за отопление.

Мерките ще струват на правителството общо 26,9 милиона лева.

Статистиката показва, че 83% от българските домакинства – или 6,1 милиона от 7,4 милионното население – живеят под минималния официален доход от 566 лева.

Около 3,4 милиона души се опитват да свържат двата края със средства под минималната заплата от 310 лева.

#Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »