Криза в ЮНЕСКО, Бокова на изпитание

Криза в ЮНЕСКО, Бокова на изпитание
Ирина Бокова, българският Генерален директор на ЮНЕСКО, открива 36-ата Обща конференция на организацията в Париж, 25 октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ситуацията в ръководената от българката Ирина Бокова агенция на ООН ЮНЕСКО се влошава след острите реакции на влиятелни държави по повод примането на Палестинската автономия за пълноправен член.

На заседанието си в понеделник със 107 гласа „за“, 14 „против“ и 52 „въздържали се“ Общото събрание на ЮНЕСКО прие Палестинската автономия за пълноправен член на организацията, въпреки че Палестина няма статус на международно призната суверенна и независима държава.

САЩ, Канада, Германия и 11 други страни гласуваха против статута на пълноправен член на Палестина, а Франция и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка) плюс почти всички арабски, африкански и латиноамерикански страни гласуваха положително.

В края на миналата седмица Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази безпокойство, че при евентуално присъединяване на Палестина към организацията, САЩ най-вероятно ще преустановят участието си в бюджета на агенцията (около 22%, или 70 млн. долара).

„Администрацията на САЩ подкрепя ЮНЕСКО, но (американците) имат спънки заради закони, приети преди 20 години. В интерес на САЩ е да бъдат в ЮНЕСКО“, посочи Бокова в петък.

„Иронията е, че администрацията на Обама е съгласна и винаги е подкрепяла силно Бокова“, отбеляза „Ню Йорк Таймс“ миналата седмица, като изтъкна, че в същото време юристите от Държавния департамент не виждат начин да заобиколят законите по повод независимостта на Палестина, приети през 1990 г. и 1994 г.

Страховете й се материализираха, след като в понеделник Белият дом обяви, че решението на ЮНЕСКО да предостави на Палестинската автономия пълноправно членство в организацията е „преждевременно“ и подкопава усилията за мир на международната общност.

„Днешният вот в ЮНЕСКО, с който Палестинската автономия бе приета за членка, е преждевременен и възпрепятства целта на международната общност за справедлив и продължителен мир в Близкия изток“, подчерта говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от АФП и БГНЕС.

Малко след това Държавният департамент обяви, че САЩ спират финансирането на ЮНЕСКО.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ не са имали избор и спират финансирането. САЩ няма да изпълнят трансфера на 60 милиона долара, който беше предвиден за ноември.

Според Съединените американски щати палестинският стремеж за членство в агенциите на ООН е „преждевременен“, може да повиши напрежението с Израел и да подкопае още повече мирните преговори между Израел и Палестина.

По-рано Израел обяви, че обмисля скъсване на отношенията с Палестинската автономия заради приемането й за член на ЮНЕСКО.

След острата реакция на Израел и САЩ, Канада пък обяви, че обмисля излизането си от организацията.

Призивите на Върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън държавите да продължат да подкрепят ЮНЕСКО, след като Палестинската автономия бе приета за пълноправен член, а САЩ обявиха, че спират финансирането си на организацията, като че ли не помогнаха особено на Бокова.

„ЕС призовава всички (страни) да продължат да подкрепят мисията на ЮНЕСКО“, съобщи говорителят на Аштън. „Става въпрос за мира, идентичността, културата, наследството и свободата на словото. По тази причина Евросъюзът призовава всички страни да спрат с размишленията и да предприемат бързи действия“, изтъкна още тя.

От своя страна президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас приветства решението на ЮНЕСКО като „победа“ за правата на народа му.

„Приемането на Палестинската автономия в ЮНЕСКО е победа за (нашите) права, за справедливостта и за свободата“, заяви говорителят му Набил Абу Рудейна в телефонен разговор от Аман.

Палестина се стреми към получаването на международно призната независимост и през последните месеци се насочи към използването на ООН и агенциите й за утвърждаване на подобен статут. В същото време спорните въпроси с Израел са далеч от разрешаването си.

#Катрин Аштън #Франция #Канада #САЩ #Палестина #Палестинска автономия #Организация за освобождение на Палестина #ООН #ЮНЕСКО #Генерален директор на ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Израел #независимост на Палестина #Барак Обама #Държавен департамент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"