Българите протестираме за хляб, турците - за свобода

Българите протестираме за хляб, турците - за свобода
A A+ A++ A

Протестите в Турция, които цял свят следи със затаен дъх, започнаха в защита на дърветата в парка зад „Таксим". Ентусиазмът на природозащитниците изведе на улицата недоволните от авторитарния стил на управление на премиера Ердоган и погазването на принципите на републиката. Единственото нещо, което искат протестиращите, е диалог с властта и премиерско извинение за полицейското насилие. Хората искат права.

Зимата на българското недоволство започна заради високите сметки за ток. Гневът срещу монополите се пренесе и върху „Топлофикация", наредбите за паркиране, ниските заплати, безработицата, високите цени на хранителните продукти и все неща, свързани с оцеляването. Българите искаме да свържем двата края.

Протестите във всички краища на света си приличат по едно, че са микс от гнева на хората. Но се различават по перспективата.

Турският протест търси дългосрочна перспектива – демократично управление, а българският – краткосрочна – да решим проблемите със сметките.

Бунтът на съседите е подкрепен от интелигенцията, която сама себе си обвини, че е дала прекомерно дълъг срок от 11 години за демократизиране на властта. У нас интелигенцията излиза, за да протестира за или срещу наредбата за пушене на закрито.

Ако започнем да протестираме заради идеи, няма да имаме проблеми със сметките.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"