Борисов за шистовия газ: Ако ме дразните, ще подпишем на инат с Шеврон

Борисов за шистовия газ: Ако ме дразните, ще подпишем на инат с Шеврон
"Продължавайте да ме дразните и може да подпишем на инат", предупреди премиерът протестиращи в Добрич/ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителство може да подпише „на инат" договор за добив на шистов газ с "Шеврон", заяви премиерът Бойко Борисов в Добрич видимо раздразнен от протестиращи срещу подготвяните проучвания за алтернативното синьо гориво.

„Нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така и може да подпишем на инат", така премиерът Бойко Борисов отвърна на протестиращи в Добрич срещу проучване и добив на шистов газ в страната, предаде „Дневник".

В началото на септември граждани и представители на партии и неправителствени организации внесоха в Министерски съвет искане за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в България. Внасянето на декларацията беше съпроводено от протести пред държавната институция.

Недоволството е породено от правителствения търг за проучване на залежите от шистов газ край Нови пазар, който беше спечелен от американската компания „Шеврон" през пролетта на 2011 г. "Шеврон" спечели като предложи цена от 30 млн. евро само за проучвателните права.

Според изказвания на енергийния министър Трайчо Трайков, залежите на шистов газ около Нови пазар може да се окажат от порядъка на 300 млрд. - 1 трлн. кубични метра. Подобни залежи биха могли да осигурят потреблението на България за десетилетия напред.

Освен за мораториум, гражданите настояват за отхвърляне на предложенията на всички фирми, които добиват шистов газ чрез хидроразрив, като изтъкват потенциалното невъзвратимо замърсяване на почвите и подпочвените води.

Изказването „на инат" от страна на Борисов идва часове след като полският му колега Доналд Туск обяви, че Полша ще започне да добива шистов газ през 2014 г. и впоследствие ще осигури енергийната си независимост по този начин.

Добивът на шистов газ е силно противоречив заради екологичните си последици, въпреки че се прилага широко в САЩ и Канада. Неотдавна обаче Франция стана първата водеща икономическа сила в света, която забрани добива му от екологични съображения.

#Бойко Борисов #шистов газ #Добрич #Шеврон #Нови пазар #Трайчо Трайков #Доналд Туск #САЩ #Канада #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »