БСП предлага мораториум върху събарянето на незаконни сгради

БСП предлага мораториум върху събарянето на незаконни сгради
Михалевски твърди, че в момента има около 1000–1100 сгради с влезли в сила, но неизпълнени заповеди за премахване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП предлага мораториум за събарянето на всички незаконни жилищни сгради, отредени с решение на ДНСК, поне до края на юли, съобщава „Капитал Daily“.

Това гласи предложение, внесно още в петък от депутата от левицата Димчо Михалевски.

Зад предложението стои предизборно обещание на депутата, който беше водач на листата на Коалиция за България в Бургас.

Той се ангажира пред няколкостотин жители на т.нар. рибарско селище в местността Ченгене скеле, че ще реши проблема с хижите и колибите им. Тяхното събаряне периодично влиза и излиза от дневния ред на строителния надзор, но от години наред трайно решение със спорния статут на селището няма.

Михалевски твърди, че в момента има около 1000–1100 сгради с влезли в сила, но неизпълнени заповеди за премахване. Малко над 20% от тях са жилищни, останалите са плевни, гаражи, обори и т.н. Не е ясно точно колко от тези над 200 сгради са къщи на потомствени рибари и колко – на лица, които нямат нищо общо със случая.

По думите на Михалевски няма опасност покрай рибарските хижи да се спасят и незаконни палати – без редовни документи или в защитени територии. Предложението не засяга строежа на Яйлата например, защото сградата там не била жилищна.

Бургаският кмет Димитър Николов коментира пред „Капитал Daily“, че приветства идеята, и потвърди, че рибарските хижи са преместени насила преди години и сега местните са поставени в неприятна ситуация.

#ДНСК #БСП #Ченгене скеле #Михалевски #рибари #Димчо Михалевски #Димитър Николов #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"