Дания ще помага на България за Шенген „доколкото е възможно“

Дания ще помага на България за Шенген „доколкото е възможно“
Положителен междинен доклад на Европейската комисия би помогнал за членството на България в Шенген, смята датският посланик в София Коре Янсон. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Положителен междинен доклад на Европейската комисия би помогнал за членството на България в Шенген, смята датският посланик в София Коре Янсон.

„Датското председателство на Европейския съюз е ангажирано с присъединяването на България и Румъния към Шенген, доколкото това е възможно“, каза посланикът на Дания при представянето на приоритетите на страната му, която пое ротационното председателство на Европейския съюз, предаде bTV.

„Трябва да се опитаме по убедителен начин да кажем на всички държави членки, че е дошъл моментът България и Румъния да влязат в Шенген“, посочи дипломатът.

Според него за тази цел е необходим положителен междинен доклад на Европейската комисия.

„Когато говорим за международни договори, няма място за чувства“, отбеляза Янсон.

Правосъдният министър Диана Ковачева на свой ред каза, че България очаква подкрепа от Датското председателство за решаването на въпроса с присъединяването към Шенгенското пространство още до лятото.

„Европа е в най-тежката икономическа криза от Втората световна война насам. За всички справянето с кризата е най-важният въпрос. България и Дания са в относително благоприятно положение в сравнение с други страни“, посочи Янсон.

Дипломатът е на мнение, че ако кризата в други страни от Съюза не се преодолее, това ще засегне нашите страни от гледна точка на експорта им.

„Не трябва да има разделение между държавите, които са в Еврозоната и извън нея“, смята датският посланик.

Той призова за стриктна финансова дисциплина и намаляване на дълговете на някои страни.

#Дания #посланик #Коре Янсон #Диана Ковачева #Ковачева #министър на правосъдието #Шенген #доклад #Европейската комисия #ЕС #България #Румъния #членство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"