Шефът на АЕЦ: Трябва да предвидим всичко - дори атака на терористи със самолет

Шефът на АЕЦ: Трябва да предвидим всичко - дори атака на терористи със самолет
Според Николов, трябва да се идентифицират проблемите в сектора за сигурност и да се предприемат конкретни мерки за реакция при евентуална терористична атака по въздуха. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходима е нова концепция за сигурността на АЕЦ „Козлодуй". В нея трябва да се предвиди и евентуално терористично нападение със самолет, заяви във Варна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

„Написването на нова концепция за сигурността е наложително предвид терористичния акт на бургаското летище миналото лято, както и проведените стрес тестове на ядрените реактори в Евросъюза", посочи Николов, цитиран от "Дарик".

Според Николов,  трябва да се идентифицират проблемите в сектора за сигурност и да се предприемат конкретни мерки за реакция при евентуална терористична атака по въздуха.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" добави, че е нужна актуализация и на държавната Енергийна стратегия, за да може да се заложи на конкретни проекти. В стратегията в момента са заложени 2000 мегавата нови мощности, които не могат да се реализират до 2020 г. по нито един от включените проекти.

Във връзка с идеята за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене" Валентин Николов заяви, че държавата не може да задели ресурс, за да извърши строежа на АЕЦ „Белене", но като частен проектът винаги ще бъде актуален.

#АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов #Варна #сигурност #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »