Световните авиокомпании с печалба от 12,7 млрд. евро през 2013

Световните авиокомпании с печалба от 12,7 млрд. евро през 2013
ИАТА счита, че авиокомпаниите ще превозят около 3,1 милиарда пътници тази година, надхвърляйки за първи път прага от 3 милиарда души, и ще пренесат над 52 милиона тона товари. Снимка: Google
A A+ A++ A

Световните авиокомпании ще регистрират печалба от 12,7 милиарда долара (9,8 милиарда евро) тази година, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), ревизирайки към повишение първоначалните си прогнози.

Миналата година авиокомпаниите регистрираха печалба от 7,6 милиарда долара, а през март асоциацията прогнозира печалби от 10,6 милиарда долара. Ако прогнозите се потвърдят, 2013 г. ще се превърне в третата най-добра година за индустрията от 2001 г. насам. Но директорът на ИАТА Тони Тейлър съобщи, че условията за бизнеса все още са трудни и отбеляза, че авиокомпаниите работят с 1,8% грешка по отношение на печалбите.

Това се равнява на „четири долара печалба за пътник, по-малко от цената на един сандвич в повечето части на света“, заяви той на ежегодното общо събрание на ИАТА.

Разходите за гориво са нараснали с 55% от 2006 г. насам, а авиокомпаниите летят срещу значителни икономически насрещни ветрове, оплака се Тейлър.

„Генерирането дори на тези малки печалби при сегашните условия е голямо постижение“, изтъкна той.

ИАТА счита, че авиокомпаниите ще превозят около 3,1 милиарда пътници тази година, надхвърляйки за първи път прага от 3 милиарда души, и ще пренесат над 52 милиона тона товари.

 

По БГНЕС, АФП

#авиокомпании #печалба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"