9 фактора, които убиват сперматозоидите

9 фактора, които убиват сперматозоидите
A A+ A++ A

1. Претоплянето. Ако стоите в прекалено топло помещение или носите дрехи, които ви спарват и тялото ви се загрява прекомерно много в тях, има риск да увредите спермата си. Неслучайно тестисите са извън тялото. Подходящата температура за спермата трябва да е по-ниска от тази на човешкото тяло.

2. Гореща вана. 30 минутна гореща вана, сауна или джакузи може да намали за известен период качеството на спермата ви.

3. Високата температура. Дори този фактор може да наруши сперматогенезата. Ако сте прекарали грип или настинка и сте имали температура, напълно възможно е това да се е отразило на спермата ви.

4. Лежане на дивана с лаптоп върху корема. Свикнали сме да си полегнем и да си сложим компютъра в скута. Това обаче не е добра идея за силния пол, ако искат да запазят момчетата си бързи.

5. Твърде тясното бельо също оказва негативна роля. Откажете се от слиповете, боксерките са на ход (и на мода).

6. Варикоцеле. Разширените вени на скротума са често и неприятно състояние за мъжете, което нерядко е причина за стерилитет.

7. Мобилните телелфони. Според едно проучване близостта по над 4 часа дневно до мобилен телефон (например в джоб), постепенно намалява качеството и количеството на мъжката сперма.

8. Затлъстяване. То намалява количеството на тестостерон в кръвта, както и влошава качеството на мъжката сперма.

9. Безкрайните партита. Иначе казано, многото пиене, малкото сън, цигарите, забранените вещества са сигурни вредители на качеството на мъжката сперма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"