Държавно дружество може да тегли кредит за ВМЗ – Сопот

Държавно дружество може да тегли кредит за ВМЗ – Сопот
Средствата за заплати на служителите във ВМЗ – Сопот, може да бъдат осигурени с фирмен кредит от друго държавно дружество. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Снимка: „24 часа“.
A A+ A++ A

Средствата за заплати на служителите във ВМЗ – Сопот, може да бъдат осигурени с фирмен кредит от друго държавно дружество. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Това решение обаче трябва да бъде обсъдено с правителството. Причината за него е, че ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства, поради което за пореден път служителите на машиностроителния завод остават месеци наред без заплати. Това е краткосрочен вариант, който няма да реши проблема, уточни министърът на икономиката. Той подчерта, че правителството не иска да предлага мерки и да се поздравява с хората, както правел предишният кабинет.

Това правителство иска да работи по следния начин – когато се предлагат мерки, те наистина да бъдат в полза на хората, да оздравят предприятието, така че това предприятие да работи, коментира още Стойнев. Положението наистина е много тежко. Финансовото състояние на дружеството е много лошо, то е декапитализирано. Дружеството има общо задължения в размер на около 170 милиона лева, в това число публични задължения над 60 милиона лева.

Всички активи на предприятието са ипотекирани или заложени като обезпечение на кредиторите, коментира Стойнев, според когото проблемът може да бъде решен чрез приватизация на ВМЗ.

Но моето условие към бъдещия купувач ще бъде да представи една силна социална програма, уточни той. В края на миналата седмица стана ясно, че служителите на ВМЗ готвят нови протести заради неизплатените им заплати.

#ВМЗ - Сопот #заплати #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"