Франция изгонила 33 000 чужденци през 2011 г.

Франция изгонила 33 000 чужденци през 2011 г.
Френският вътрешен министър Клод Геан, който е привърженик на стриктната борба срещу имиграцията, изрази задоволство от рязкото увеличаване на експулсиранията на чужденци през 2011 г., които достигнаха 32 922 души. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Близо 33 000 чужденци са били експулсирани от Франция през 2011 г.

Френският вътрешен министър Клод Геан, който е привърженик на стриктната борба срещу имиграцията, изрази задоволство от рязкото увеличаване на експулсиранията на чужденци през 2011 г., които достигнаха 32 922 души, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Броят им е с 5000 души повече спрямо първоначално фиксираните 28 000 експулсирания. Това е най-високият брой, достиган някога“, заяви Геан на пресконференция по повод равносметката му за 2011 г. в тази област. Целта за тази година е да бъдат експулсирани 35 000 души.

Клод Геан, който е близък до президента Никола Саркози, зове за борба с нелегалната имиграция, но също и за намаляване на легалната.

В тази връзка той обяви, че иска броят на легално влизащите във Франция чужденци да бъде сведен до 150 000 души, както беше през 90-те години на миналия век, преди, по думите му „загубата на контрола върху миграционната политика“.

„През 2011 г. са били издадени 182 595 разрешителни за пребиваване, което е спад с 3,6% спрямо 2010 г.,“ каза още министърът.

Броят на имигрантите, специалисти в дадена област, е намалял с 26% за една година, а имиграцията на цели семейства – с 14%, допълни Геан.

Министърът обаче уточни по радио Ер Ем Се и телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че нов закон за работата на чужденците, който трябва да смекчи нормата от 31 май 2011 г., може да бъде подписан утре или вдругиден от министрите.

Текстът ще бъде публикуван след няколко месеца на протести на чуждестранните студенти, заплашени от експулсиране, които бяха подкрепени от ректорите на университетите и директорите на компании.

Законът ограничаваше възможностите им да получат статут на служител, за да работят във Франция по време на обучението си.

„Имаше неразбиране. Впрочем, тъй като всичко това се вписваше в контекста на ограничаването на възможностите за работа на имигрантите, може би имаше и прекалено вълнение. Всички разбират добре, че има области, в които тези дипломирани чужденци са ни изключително полезни. Франция изпитва недостиг от инженери, ако чуждестранни инженери искат да работят у нас, ние ще бъдем много доволни“, коментира министърът.

Клод Геан говори и за престъпността сред чужденците във Франция и я определи като „два-три пъти по-висока“ от средното за страната.

Той изтъкна най-вече престъпността сред румънските имигранти, като заяви, че в Париж „10% от изправяните пред съда хора са от румънска националност“.

#Клод Геан #Франция #експулсиране #чужденци #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници