Почина най-старата мечка е света

Почина най-старата мечка е света
„Андреас беше символ на центъра за защита на животните, първият самец, който живя в парка от 1993 г. Тази година навършва 50 години и беше най-старата мечка в парка и в дивата природа в света", казват от Арктурос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Една от най-старите мечки в света, Андреас, почина на 50-годишна възраст, съобщиха от Арктурос, организация, която защитава кафявата мечка в масива Пинд в североизточна Гърция, предава БГНЕС.

Андреас достигна 50 г., докато средната продължителност на живота на мечките е 25-30 г., се казва в съобщението.

Той бе един от най-старите жители на убежището, както и на всички убежища на дивия живот в света. Андреас живееше там от 1993 г., след като организацията го взе в плачевно състояние от дресьор на мечки.

Тогава той е тежал 90 кг., но в последните години достигна близо 150 кг. Последните десет години Андреас се радваше на свой „апартамент" в гората, където се намира убежището, за да не го безпокоят другите мечки и посетителите, обясняват от неправителствената организация.

НПО Арктурос, един от основателите на която е кметът на Солун Янис Бутарис, полага от 20 г. грижи за опазване на екосистемата на масивите и преди всичко на големите бозайници.

„Андреас беше символ на центъра за защита на животните, първият самец, който живя в парка от 1993 г. Тази година навършва 50 години и беше най-старата мечка в парка и в дивата природа в света", казват от Арктурос.

За мечока са писани детски книжки, а на негово име са кръщавани и плюшени играчки. Около 300 души са помагали за отглеждането на животното, предоставяли са средства за храна и ветеринарна помощ.

#мечка #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници