bTV: Документи за полети на Б. Борисов са унищожени

bTV: Документи за полети на Б. Борисов са унищожени
Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени. Това стана ясно от отговор на журналистическо запитване до Министерския съвет, съобщи bTV.
A A+ A++ A

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени. Това стана ясно от отговор на журналистическо запитване до Министерския съвет, съобщи bTV.

„Авиоотряд 28“, станал известен по времето на Бойко Борисов с това, че освен за държавни цели се ползваше и за задоволяване на футболните прищевки на премиера, като превози отборите на „Витоша“ (Бистрица) и „Чавдар“ (Етрополе) до Варна за приятелски мач помежду им.

Според получения отговор поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28“, имали координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28“). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от Деловодството на Министерския съвет.

„Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби“, пише в отговора на запитването. Отговорът беше получен чак след като репортерът от bTV Константин Караджов спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер с държавния „Авиоотряд“.

Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Има ли престъпление? Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28“ не се архивират и пазят в Министерския съвет, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

„Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по Наказателния кодекс“, заяви адвокатът от „Програма достъп до информация“ Александър Кашъмов. „Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание.“

Кашъмов добави, че в 13-годишната практика по прилагане на Закона за достъп до обществена информация това е един от най-странните отговори, които е виждал. По думите му не може никакво листче, което съществува в администрацията, да се унищожи просто така, а в случая с „Авиоотряд 28“ самият устройствен правилник за дейността му ясно предвижда, че полетите се осъществяват с писмени заявки.

bTV е изпратила допълнителни въпроси до Министерския съвет. От отговорите, които трябва да бъдат получени в 14-дневен срок, ще стане ясно дали има основание за сезиране на прокуратурата.

Според правилника за дейността на „Авиоотряд 28“ писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излитане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт. Практиката на „Авиоотряд 28“ е да отказва да прави справки за полетите, като се позовава на задължението си да предоставя съществуващи документи, а не да изготвя нови за целите на достъпа до обществена информация.

Две поредни искания за достъп до първичните документи обаче получиха мълчалив отказ от Министерския съвет. Чиновниците дадоха отговор, след като Административен съд – София-град, ги задължи със свое решение. Съдията прецени, че няма основание информацията да не бъде предоставена.

След спечелването на делото служебният премиер Марин Райков поиска отсрочка. „Естествено чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрутът на движение на бившия министър-председател и дали е подходящо ние да даваме информация за маршрута на неговите придвижвания“, заяви тогава Райков.

#Бойко Борисов #полети #"Авиоотряд 28"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »