Президентът: Служебният кабинет изпълни двете най-важни задачи

Президентът: Служебният кабинет изпълни двете най-важни задачи
Плевнелиев похвали служебния кабинет и предприетите от него мерки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Служебното правителство се справи с двете най-важни задачи – внесе успокоение в нацията и организира успешно прехода към нов парламент и правителство. В тази посока изключително полезна бе работата на Изборния борд към Министерския съвет – една изключително полезна инициатива на служебното правителство“.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в петък, цитиран от агенция „Фокус“.

„В ситуация на една много тежка социална, икономическа, политическа и парламентарна криза служебното правителство пое нелеката задача да гарантира финансовата стабилност, да осигури общественото спокойствие и да осигури социалния диалог между институциите и гражданите“, добави още той.

Според Плевнелиев служебното правителство не е могло да направи реформи, но е предприело редици неотложни мерки по наболели проблеми.

„Служебното правителство подготви още в първия ден спешен пакет от мерки в размер на 41 млн. лв. в подкрепа на най-уязвимите групи на обществото, най-сериозно засегнатите в страната“, посочи още президентът.

„Лихвите по десетгодишните държавни ценни книжа спаднаха от 3.6% в първия ден на 3.4% в последния ден. Лихвите са важен показател, защото те се плащат от фирмите и от хората. Днес същите тези лихви по държавните книжа на Турция са 6.2%, Словения – 5.7%, Унгария, Румъния, Испания – десетки други държави в Европа, те са по-високи отколкото в България“, отбеляза Плевнелиев.

Той бе категоричен, че като едно от най-смелите решения на служебното правителство би определил приемането на правила за управление на парите на държавните предприятия с цел диверсификация на риска и по-голяма прозрачност.

Като президент винаги съм настоявал българското културно наследство да намери по-широко присъствие в световен мащаб. „Затова се радвам и съм благодарен на служебното правителство, защото именно в техния мандат България депозира допълнителни кандидатури, които да бъдат включени към регистъра на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО“, заяви Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #ЮНЕСКО #България #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"