Сблъсъци между полиция и протестиращи в Истанбул

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Истанбул
Паркът Гези на площад „Таксим“ в Истанбул през март 2013 г. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Десетина души пострадаха, след като полицията за борба с безредиците използва сила срещу стотина протестиращи, които от няколко дни са заели позиции в парк в центъра на Истанбул, за да протестират срещу проект за урбанизация. Полицаите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите рано сутринта в парк Гези, площад Таксим. Протестиращите организираха демонстрация срещу унищожаването и изкореняването на дървета от местните власти.

Стигна се до суматоха след намесата на полицията, при която бяха ранени десетина протестиращи. Жителите на Истанбул от всякакви възрасти се противопоставят на проекта за урбанизация на това място от града. Местните власти предвиждат да изкоренят част от 600-те дървета, които са белите дробове на тази част от града.

На тяхно място трябва да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя. Планиран е и строеж на културен и търговски център. От понеделник, когато се появиха булдозери, жители на града, свикнали да се разхождат в парка, и природозащитници се борят ежедневно със силите на реда.

След намесата на полицията днес протестиращите отново започнаха да се събират край парка, съобщават очевидци. Паркът, построен през 1940 г., постепенно беше унищожаван от луксозните хотели, издигнати около него. Местните власти обещаха, че изкоренените дървета ще бъдат засадени отново на друго място и заявиха, че проектът е част от плановете за превръщането на площад „Таксим“ в пешеходна зона. Работата по проекта трябва да завърши през юни.

#Истанбул #протест #пострадали #полиция #парк #Таксим #площад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници