Стив Ханке: Проблемът на България е в голямата корупция

Стив Ханке: Проблемът на България е в голямата корупция
Стив Ханке. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бащата на валутния борд Стив Ханке обяви, че проблемът на България е голямата корупция. По думите му политическите скандали напоследък се гледат на Запад „като прашинки и никой не им обръща внимание“. Те са важни само за българите, подчерта професорът.

В интервю пред БНР Ханке направи анализ за ситуацията у нас, след като има вече избрано ново правителство. Той подчерта, че не познава Пламен Орешарски, но принципно е добре премиер да е и финансист, защото познава законите за формиране на бюджет. „А това е изключително важно в условията на криза“, подчерта Ханке и уточни, че е успокоително, че у нас няма признаци да се пипа валутният борд.

Световноизвестният икономист определи като добра идеята премиерът на страната да е бивш финансов министър. Според него - трите основни проблема на България, с които трябва да се справи новото правителство, са: корупцията, здравната реформа и енергетиката.

„Корупцията е големият проблем, който винаги съм виждал в България, и единственият начин тя да се намали е да се съкратят държавните разходи и да се опростят правителствените регулации, а не виждам новото правителство да се е запътило да прави нещо, което наистина може да намали корупцията“, каза Ханке.

Той смята и че нищо не се прави в областта на здравеопазването. „Здравната система има огромна нужда от структурни реформи. 90% от хората мислят, че здравеопазването е с лошо качество. Енергетиката също има нужда от голяма реформа, за да стане конкурентоспособна“, посъветва икономистът.

#Стив Ханке #България #проблем #корупция #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"