„Ню Йорк Таймс“: Орешарски ще опита да тласне България напред

„Ню Йорк Таймс“: Орешарски ще опита да тласне България напред
Новият премиер, който може би е най-известен с въвеждането на плосък данък от 10%, призова за повече обществена солидарност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският парламент гласува новото технократско правителство, оглавено от 53-годишния бивш финансов министър Пламен Орешарски, смятан за компетентен и безпартиен. Той ще опита да тласне България напред след изборите този месец, които не излъчиха ясен победител, пише американското издание „Ню Йорк Таймс“.

Новият премиер, който може би е най-известен с въвеждането на плосък данък от 10%, призова за повече обществена солидарност и „спешни мерки“ за стабилизиране на икономиката и на управлението. „Страната е в дълбока институционална криза, продължаваща икономическа депресия и засилващо се разделение в обществото“, заяви Орешарски в парламента по време на четиричасовия дебат преди гласуването на правителството му.

Неговото избиране от парламента беше предшествано от избори на 12 май, насрочени след гневни улични протести в цялата страна, предизвикани от увеличаването на цената на тока. Те принудиха правителството на предшественика му Бойко Борисов да подаде оставка. Въпреки че партията на Борисов ГЕРБ беше най-големият победител на изборите, тя не можа да намери коалиционен партньор.

Правителството на Орешарски беше сформирано от останалата на второ място на изборите БСП. Неин партньор в коалицията е ДПС. Двете партии имат общо 120 депутатски места, точно половината в 240-местния парламент. Смята се, че новите министри са доминирани от социалистическата партия. Един министър беше сменен в последната минута, след като природозащитници заплашиха с улични протести, припомня „Ню Йорк Таймс“.

Новият вицепремиер Зинаида Златанова, която е и министър на правосъдието, отговаряща за еврофондовете, преди време оглавяваше представителството на ЕК в София. Включването на Златанова в кабинета се възприема като опит за получаване на подкрепа от Брюксел, който от години критикува България заради провала в реформирането на съдебната система и подобряването на контрола върху еврофондовете.

„Добре е, че имаме правителство, но е лошо, че сме заложници на националистите“, смята политологът от Нов български университет в София Кирил Аврамов. Той отдава възхода на националистите на вакуума, създаден от рухването на традиционните десни партии в България, и на престижа, на който сега „Атака“ се радва за това, че е спасила страната от агонията на нови избори.

Аврамов се надява правителството да се заеме с двата основни проблема в страната - общественото недоволство и злоупотребата с власт от държавни институции, смятани за непредставителни и корумпирани. Макар да има вероятност разнородните интереси, представени в правителството, да блокират работата му, Аврамов казва, че в момента нито една политическа партия няма интерес от нови избори.

Той очаква новите политически сметки да започнат догодина по време на подготовката за изборите за Европейски парламент на 25 май. Сред хората от бизнеса в България очакванията за добро управление от Орешарски са високи, казва Невен Дилков, генерален директор на международния телеком „Нетера Комюникейшънс“ в София. Но той допълва, че има притеснения относно популистките политически интереси в партиите, подкрепящи Орешарски.

Предизборната кампания на кандидати на БСП предизвика безпокойство, защото те говореха открито за увеличаване на намесата на държавата в икономиката и въвеждането на прогресивно подоходно облагане, казва Дилков. „Плоският данък и финансовата стабилност на България са ключови атракции за правенето на бизнес тук“, отбелязва той.

Чуждестранни инвеститори в България също очакват експертният опит на Орешарски да увеличи нивото на компетентност спрямо предишното правителство на Борисов, заявява Кенет Лефковиц, съветник на чуждестранни инвеститори в „Ню Юръп корпорейт адвайзъри“ в София. Той казва още, че очаква крехкостта на новото коалиционно правителство да стимулира доброто управление.

„Всяка погрешна стъпка би ги извадила от властта, така че те трябва да бъдат много съсредоточени и компетентни. Те имат силен конкурентен натиск да управляват компетентно“, допълва Лефковиц.

На Балканите правителствата с големи мнозинства „са склонни да правят глупости и да затъват във всякакъв вид лоши практики. Добре е да няма никакво маневрено поле за грешки“, смята той.

По БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »