Ройтерс: Новото правителство ще се сблъска със сериозни проблеми

Ройтерс: Новото правителство ще се сблъска със сериозни проблеми
A A+ A++ A

Източник: Ройтерс, Превод: БГНЕС

Новото българско правителство водено от социалисти спечели вот на доверие в парламента, слагайки край на месеците политическа безизходица.

Най-бедната страна-членка на ЕС остана без редовно правителство от февруари, когато уличните протести срещу ниския жизнен стандарт свалиха от власт кабинета на ГЕРБ.

Правителството на малцинството получи подкрепата на 119 депутати, "против" гласуваха 98. Подкрепеното от социалистите и техните съюзници от ДПС правителство ще бъде водено от 53-годишния безпартиен бивш финансов министър Пламен Орешарски. Кабинетът ще трябва да държи дефицита под контрол, докато покаже, че може да подобри приходите.

Шест години след приемането в ЕС един на всеки петима българи живее под линията на бедността. Средната месечна заплата възлиза на само 400 евро, а пенсиите са едни от най-ниските в Евросъюза.

"Орешарски ще се сблъска със силна парламентарна опозиция в лицето на ГЕРБ и ще зависи от мълчаливата подкрепа на националистическата Атака за постигане на мнозинство, когато му е трябва", заяви Отилия Симкова, анализатор на политическия риск в "Евразия". Тя добавя, че веднъж избрано правителството трудно може да бъде свалено от пъстрия парламент, защото Атака и ГЕРБ нямат необходимото мнозинство, за да го свалят, докато към тях не преминат дезертьори от БСП или техните съюзници от ДПС.

Политическият анализатор Иван Начев заяви, че от ключово значение за стабилността на правителството ще бъде да намери баланс между политическите и икономически интереси. "Все още не е ясно каква ще бъде позицията на партия ГЕРБ. Очевидно е, че новото правителство се нуждае също от стабилен парламент", каза той и добави, че "в противен случай ще се доближим до гръцкия сценарий".

Орешарски отговаряше за финансите в предишното коалиционно правителство на социалистите /2005-2009/, когато България преживя невиждан икономически бум. Той ще ръководи новия кабинет, след като ГЕРБ не успяха да съставят коалиция, защото никой не искаше да ги подкрепи.

Може би няма да забогатеем, но нашата минимална задача е българите да имат по-голяма надежда и по-голяма увереност, това ще означава, че сме на прав път в края на мандата си, заяви Орешарски.

#Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »