България праща палатки на Турция

България праща палатки на Турция
България праща материална помощ на Турция за справяне с последиците от земетресението. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът взе решение да предостави безвъзмездна хуманитарна помощ на Република Турция под формата на имущество на обща стойност 27 000 лв за справяне с последиците от скорошното земетресение.

Хуманитарната помощ включва 100 палатки за зимни условия, осигурени от резерва на Министерството на вътрешните работи – Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, гласи прессъобщение на Министерството на външните работи.

Министърът на финансите Симеон Дянков ще предостави необходимите средства от централния бюджет за 2011 година по бюджета на МВР, казаха още от МС.

Съобщението гласи още, че чрез Министерството на външните работи са уведомени съответните органи в Република Турция за възможността при необходимост от резерва на МВР да се предоставят допълнително 50 войнишки палатки , 42 контейнера за зимни условия, 1000 вълнени одеяла и 300 гумирани шалтета.

570 души загинаха, а над 2500 бяха ранени вследствие на земетресението с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер, което удари Турция миналата неделя. 2262 сгради в провинция Ван са разрушени или повредени.

Град Ерджиш, както и областната столица Ван са най-засегнатите градове от земетресението, което бе последвано от над 100 вторични труса.

Спасителните усилия в Ерджиш, град с население от 75 000 души, продължават. Турският Червен полумесец е предоставил 13 000 палатки, в които нощуват над 40 000 души.

#Турция #жертви #разрушение #земетресение #трус #Ван #Ерджиш #МС #Министерски съвет #палатки #МВР #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »