Потреблението вече движи растежа в България – Райфайзенбанк

Потреблението вече движи растежа в България – Райфайзенбанк
A A+ A++ A

Вътрешното потребление е било освновният движещ фактор за икономическия растеж в България през третата четвърт на 2011 г., според месечния анализ на Райфайзенбанк (България) на макроикономическите данни, налични към края на декември 2011 г.

Икономистите на Райфайзенбанк отбелязват, че през третото тримесечие на 2011 г. се наблюдава промяна в структурата на икономическия растеж на българската икономика.

Спестяванията намаляват като дял от БВП за пръв път от началото на кризата, което потвърждава известното оживление в потреблението.

През ноември в България е имало изненадващо ниска инфлация, според анализа.

„Би било трудно да се твърди обаче, че причината е рязко отслабване на търсенето. Нещо повече, тъй като търговският баланс през октомври е отрицателен вследствие на значителното нарастване на вноса, по-скоро е логично в данните за БВП за четвъртото тримесечие, които предстои да бъдат публикувани, да се очаква продължаващо възстановяване на вътрешното търсене“, отбелязват анализаторите.

„На фона на сътресенията в Европа развитието на българската икономика изглежда стабилно, макар и далеч от желаното. Публичните финанси са в много добро състояние, производителността на труда нараства вече шесто поредно тримесечие с над 5% на годишна база, растежът на потреблението е налице“, коментира главният икономист на банката Калоян Ганев.

„Положителните темпове на растеж на БВП обаче не бива да се преекспонират, тъй като все още има сериозни проблеми в икономиката, които не са преодолени. Нарастването на инвестициите през третото тримесечие на 2011 г. например се дължи изцяло на натрупването на запаси, а не на инвестиции в основен капитал“, казва още той.

„Трудно е този факт да се интерпретира като сигнал за обръщане на посоката на икономическия цикъл към възход, тъй като той може да се дължи на надценени възможности за продажби от страна на търговците. Преките чуждестранни инвестиции в преработващата промишленост спадат, което показва, че компаниите предпочитат да погасяват старите си задължения, вместо да правят нови инвестиции в производства. Да не забравяме състоянието на пазара на труда и рисковете за българската икономика, които крие развитието на ситуацията в еврозоната“, допълва Ганев.

Някои от акцентите в месечния макроикономически обзор на Райфайзенбанк България са както следва:

Съгласно отчетните данни на НСИ, растежът на БВП през третото тримесечие беше 2.3% на годишна база. Вътрешното търсене нарасна с 5% и измести външния сектор от водещото място по приноси към нарастването на БВП.

Спестяванията като дял БВП през третото тримесечие спаднаха до 25.1%, след като се покачваха непрекъснато от началото на рецесията.

Инфлацията за месец ноември 2011 г. бе 0.3% спрямо октомври. Числото бе по-ниско от очакваното. Средногодишната инфлация спадна до 4.4%.

През третото тримесечие производителността на труда нарасна с 5.7% на годишна база. Това е шестото тримесечие с растеж на показателя над 5%.

Натрупаният за първите единадесет месеца на годината бюджетен дефицит достигна 1.4% от БВП. Стойността продължава да бъде значително по-ниска от заложените 2.5% за 2011 г. Фискалният резерв възлезе на 5.3 млрд. лв.

През декември Fitch потвърди рейтинга на България на BBB-, като промени перспективата от „положителна“ на „стабилна“. Standard&Poor's също потвърди рейтинга на страната на BBB, като запази стабилната перспектива.

#потребление #износ #инфлация #БВП #икономически растеж #Райфайзенбанк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници