Данев: Българската икономика е в депресия

Данев: Българската икономика е в депресия
По данни на БСК през 2010 г. са нараснали задълженията на предприятията от нефинансовия сектор към персонала и към доставчиците, както и данъчните им задължения. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Българската икономика вече не е в рецесия, а в депресия, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Данев участва на 9 януари на пресконференция, свързана с междуфирмената задлъжнялост.

Според данни на БСК през 2010 г. са нараснали задълженията на предприятията от нефинансовия сектор към персонала и към доставчиците, както и данъчните им задължения, предаде БГНЕС.

Задълженията за заплати на персонала през 2010 г. са със 7% повече, отколкото през 2009 г., а задълженията за осигуровки на работниците и служителите са се увеличили със 17%.

Данъчните задължения са нараснали с 13%, а задълженията към доставчиците с 11%.

Задълженията към финансовите институции също растат, но с 10 пъти по-малък темп, отколкото през 2007/2008 година.

По-голяма част от предприятията са счетоводно декапитализирани. Задълженията на всички предприятия в края на 2010 г. са със 72% по-големи от собствения им капитал.

От БСК прогнозират, че и през следващите години производствената активност на предприятията няма да осигурява достатъчно средства за изплащане на задълженията.

Съществува опасност от възпроизвеждане на тези задължения при слаб растеж на икономиката.

Очертаващата се стагнация, намаляващите продажби, затрудненият достъп до финансиране и постепенното намаляване на износа са сред факторите, които възпрепятстват намаляването на задълженията.

От друга страна, нараства броят на фалитите, нарастват случаите на фактическа неплатежоспособност, влошено е обслужването на кредитите, а процедурите по несъстоятелност са бавни, казват още икономистите.

Данъчните задължения на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката към края на 2010 г. са малко над 4 млрд. лв, като около 90% от тези задължения са с продължителност над 1 година.

Осигурителните задължения пък са 947 млн. лв, като около 15% от тези задължения са с продължителност над 1 година. Общите задължения към персонала са близо 2 млрд. лева.

Общият размер на краткосрочните задължения, натрупани за текущи производствени разходи, е 75.1 млрд. лв., или с 8.7% повече, отколкото през 2009 г., а дългосрочните задължения, натрупани заради инвестиционни цели, са 82.6 млрд. лева, или с 3.3% повече.

В този период обаче лихвите по новоотпуснатите кредити се запазиха на високи нива от 11.3%, а още около 3% допълнително бяха разходите за гаранции, застраховки, такси за разглеждане и обслужване и други.

Междуфирмените задължения през 2010 г. са 104.2 млрд. лв или със 7.2 % повече от 2009 г.

Същевременно към края на 2010 г. държавата и общините дължат на бизнеса 482 млн. лева за изпълнени обществени поръчки, а невъзстановените данъци са 2.2 млрд. лева.

#Божидар Данев #Българската стопанска камара #БСК #бизнес #задължения #икономика #осигуровки #застраховки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »