ЕП реши до 2030 г. 30% от енергийния микс да бъде от ВЕИ

ЕП реши до 2030 г. 30% от енергийния микс да бъде от ВЕИ
A A+ A++ A

Само с три гласа повече, сред които и гласове на български евродепутати, Европейският парламент прие предложение до 2030 година - 30% от енергийния микс да бъде възобновяема енергия. Това съобщи за агенция „Фокус” евродепутатът от Групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Предложението се съдържа в доклад по инициатива на Европейския парламент на шефа на германската делегация в ЕНП Хърбърт Реул, а документът се нарича „Енергията от възобновяеми източници на Европейския вътрешен енергиен пазар”. В този доклад има едно предложение, което изисква да стане задължително до 2030 година 30% от енергийния микс да бъде възобновяема енергия. Това досега не беше така записано в Енергийната пътна карта за периода до 2050 година, в която Европейският съюз поставя съответните цели. Това е необходимо, за да може до 2050 година да има по-ниски въглеродни емисии и да се подобри климатът на планетата”, обясни Ковачев.

Според евродепутата от ГЕРБ това е лошо за България, защото е свързано с по-високи цени на енергията.

ЕНП и евродепутатите на ГЕРБ гласувахме против приемането на предложението до 2030 година 30% от енергийния микс да бъде възобновяема енергия, уточни Андрей Ковачев. „За съжаление някои от нашите колеги от БСП и ДПС гласуваха „за” тази поправка и тя е минала само с три гласа повече”, обясни Ковачев.

Ковачев посочи, че приемането на това предложение означава, че в бъдеще ще трябва да се съобразяваме с това, и нашите цени ще растат, когато има по-голяма част въобновяеми източници в енергийният микс, и той съответно ще повлияе върху цените на енергията.

„Депутатите, които са гласували за предложението са - Ивайло Калфин, Филиз Хюсменова, Слави Бинев, Станимир Илчев, Владко Панайотов, Антония Първанова. С три гласа е минало това предложение, така че някои от тези български гласове са били решаващи”, обясни Ковачев и допълни, че, за да постигнат тези цели, през 2030 година, трябва да започне изпълнението им отсега.

„Вкарването на възобновяеми източници в енергийния микс още от сега ще доведе до увеличаване на цената на тока. Зелената енергия е все още по-скъпа. Това не е окончателното решение, този доклад на Европейския парламент е собствена инициатива, и това е призив към Европейския съвет и към Комисията да увеличи процентите на възобновяемите източници. Окончателното решение още не е взето. С това гласуване обаче, Европейският парламент каза своето мнение, че иска такова увеличение на дяла на въобновяемите източници”, каза още Андрей Ковачев.

#Европейски парламент #енергиен микс #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"